13 aug, 2021

Ik verkoop mijn woning. Welke documenten heb ik nodig ?

13 aug, 2021

De beslissing is genomen. Je verkoopt je woning. Een bordje in de tuin plaatsen is zo gebeurd, maar wat nog?

Als verkoper heb je een leveringsplicht en wordt er ook van je verwacht dat je een aantal documenten bijbrengt. De kosten voor deze documenten neem je als verkoper ook voor je rekening. In dit artikel lees je over welke documenten het gaat.

1. Het energieprestatiecertificaat

Een energieprestatiecertificaat (EPC) geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Als verkoper dien je dit bij te brengen zodat de kopers hiervan een idee krijgen.

Heb je al een EPC? Kijk dan even naar de geldigheidsduur. Een EPC is namelijk 10 jaar geldig en tijdens deze 10 jaar kan je het steeds blijven gebruiken.
Let wel op: vanaf 2022 geldt deze regel niet meer in elk geval. Dan moet het EPC voor een woning namelijk opgemaakt zijn vanaf 2019 of later.

2. De stedenbouwkundige inlichtingen

In je overeenkomst, maar ook in je zoekertjes, ben je verplicht te vermelden of er vergunningen zijn, in welk gebied je pand gelegen is, enz. Deze gegevens vind je in de stedenbouwkundige inlichtingen.

Is je eigendom opgedeeld in verschillende kadastrale percelen? Vraag dan zeker voor elk perceel de vastgoedinformatie op.

3. Het conformiteitsattest inzake stookoliereservoirs

Heb je nog een stookolietank die in gebruik is, in je pand? Dan moet je een conformiteitsattest van de stookolietank bijbrengen.

Of een nieuw onderhoudsattest nodig is, hangt af van de inhoud en de ligging (onder- of bovengronds) van je stookolietank.

Bijvoorbeeld:

  • Heb je een ondergrondse tank van minder dan 5000 kg stookolie?
    Dan moet er om de vijf jaar een controle gebeuren.
  • Is de stookolietank een bovengrondse tank van minder dan 5000 kg stookolie?
    Dan kijk je best even of je nog een attest hebt. Wordt hierop vermeld dat een controle op een datum na 1/3/2009 moet gebeuren of helemaal niet meer? Dan volstaat het attest dat je hebt en hoef je de tank niet meer opnieuw te laten controleren.

Heb je een stookolietank die niet meer in gebruik is? Zorg dan voor een attest van buitengebruikstelling.

4. Het proces-verbaal inzake de elektrische installatie

Tenzij je pand afgebroken wordt of de elektrische installatie grondig gerenoveerd wordt, moet je ook een proces-verbaal m.b.t. de toestand van je elektrische installatie voorleggen. Voor een conforme installatie krijg je altijd een proces-verbaal dat 25 jaar geldig is. Kijk dus zeker even na of je nog een geldig proces-verbaal hebt! Is de geldigheidsdatum van het proces-verbaal overschreden of heb je geen attest meer? Dan zal je je installatie opnieuw moeten laten keuren.

5. Het bodemattest

Voor de verkoop van je woning heb je per kadastraal perceel een bodemattest nodig. Werd er een risicoactiviteit uitgevoerd? Dan zal er wel nog een oriënterend onderzoek uitgevoerd moeten worden.

6. Mede-eigendom

Wil je een appartement verkopen of een woning die deel uitmaakt van een woonerf? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een mede-eigendom. In dat geval zal de syndicus ook wettelijk verplichte inlichtingen moeten afleveren.

7. Postinterventiedossier

Werd je huis of appartement gebouwd na 1/05/2001? Of werden na die datum werken door één of meerdere aannemers uitgevoerd? In dat geval zal je een postinterventiedossier moeten overhandigen aan de koper. Dit postinterventiedossier bevat onder meer informatie over de structuur van het gebouw. Heb je geen postinterventiedossier (meer)? Dan zal je dit alsnog moeten laten samenstellen.

 

Heb je niet alle documenten en kan je wel wat hulp gebruiken? Of wil je graag even laten controleren of de documenten die je hebt, nog goed zijn? Vraag ons gerust om hulp! Samen met jou kijken we welke documenten je al hebt en welke je nog nodig hebt. Documenten die je nog niet hebt, vragen wij natuurlijk ook graag voor jou op.

 

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, mag je ons altijd contacteren.

«
»

Leave a comment:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *