13 aug, 2021

Houd rekening met de volgende kosten als je je huis verkoopt.

13 aug, 2021

Verkoop je je huis, dan zal je er rekening mee moeten houden dat je na de verkoop niet de volledige koopsom op je rekening ontvangt. Als verkoper zal je met de volgende kosten rekening moeten houden.

1. Samenstellen van het verkoopdossier

In het kader van je leveringsplicht moet je bij de verkoop van je woning een aantal documenten bijbrengen. [link naar ander artikel]
De kosten voor het samenstellen van het verkoopdossier zal jij als verkoper voor jouw rekening moeten nemen.

2. Schulden

Moet jij nog openstaande schulden betalen? Denk aan het terugbetalen van een krediet of het betalen van de onroerende voorheffing (of een andere belasting). Is het antwoord “ja”? Weet dan dat de notaris dit zal nagaan en je, indien nodig, deze kosten nog zal laten betalen bij het verlijden van de akte.

3. Schrappen van je hypotheek

Ben jij bij de aankoop van jouw pand een krediet aangegaan? Dan werd er destijds wellicht een hypotheek gevestigd als waarborg dat de kredietverlener ook het geld zou terugkrijgen.
Een hypotheek wordt ingeschreven in de registers van de hypotheekbewaarder en geldt altijd voor 30 jaar.
Ook al heb jij je krediet op een kortere termijn terugbetaald, je zal toch rekening moeten houden met de gevestigde hypotheek. Deze moet namelijk geschrapt worden. De kosten voor deze schrapping draag jij als verkoper.

4. Openstaande schulden in het kader van een mede-eigendom

Verkoop je een onroerend goed dat deel uitmaakt van een mede-eigendom? Werd er een syndicus aangesteld voor het beheer? In dat geval zal de syndicus ook gevraagd worden een overzicht te geven van de gelden die jij nog moet betalen.

Heb jij nog niet alle kosten betaald? Dan zal je deze nog moeten voldoen.

Conclusie

Als verkoper van een pand moet jij ook een aantal kosten voldoen.
Eerst en vooral draag je de kosten voor het samenstellen van het verkoopdossier.
Moet je nog schulden betalen of moet de hypotheek nog geschrapt worden? Dan moet je hier ook rekening mee houden. Voorts kan het ook zijn dat je ook nog gelden moet voldoen aan de mede-eigendom, indien je pand deel uitmaakt van een mede-eigendom.

 

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren.

»

Leave a comment:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *